PENTUKOULU osa 1

PENTUKOULU osa 1

Pentu on vihdoin saapunut kotiin!

Se on niin ihana, pieni, pörröinen ja suloinen. Sitä tekisi mieli pitää vaan sylissä ja paijata. On ne ihania otuksia <3.

Pennut tykkäävät leikkiä ja mellastaa hereillä olo aikanaan, mutta kuitenkin nukkuvat suurimman osan vuorokaudesta. Pennun tulisikin saada nukkua riittävästi ja rauhassa. Varsinkin lapsiperheissä tähän tulisi kiinnittää huomiota, että pennulla on oma rauhallinen paikka missä se saa levätä rauhassa. Esimerkiksi Fluffy rauhoittava koiranpeti on ihanteellinen pennun rauhoittumispaikka. 

Moni miettii, että mitä kaikkea pennun kanssa voi tehdä ja mitä asioita sille olisi hyvä opettaa? Pennun kanssa voi alkaa harjoittelemaan arjen taitoja miltei samana päivänä kun se saapuu kotiin. Sisäsiisteys on monesti se asia mitä eniten pennun kanssa ylipäätään harjoitellaan. Sisäsiisteyden opettamiseen on useita koulukuntia, mutta pääasiat ovat että kun pentu herää, on juuri syönyt tai leikkinyt hetken- se viedään ulos tarpeilleen ja kehutaan kovasti kun haluttu asia tapahtuu :)

Kehuminen onkin se tärkein juttu. Että päästään vahvistamaan pennun hyvää käytöstä kehumalla sitä. Oli asia mikä tahansa. 

Pennun kanssa voidaan aloittaa arkitottelevaisuuden harjoitukset myöskin jo ensimmäisinä kotiintulo päivinä. Kaikki kouluttaminen ja oikean käytöksen vahvistaminen on helpointa tehdä pennun omalla ruoalla, joka on turvotettu veteen. Näin pentu myös samalla oppii, että sen pitää jotain tehdä jotta saa ruokaansa (ei ole ilmaisia lounaita). Penturuokia on kaupat pulloillaan, mutta Haukkulaan on valittu hyväksi todettuja penturuokamerkkejä, joista varmasti löytyy jokaiselle pennulle sopiva ja laadukas ruoka. Autan mielelläni pennun ruoan valinnassa.

Kuvassa Ruokamerkkien valintapäällikkö Indi

Tärkeimpiä arkitottelevaisuus asioita on rauhallinen odottaminen ja jonkun ei toivotun asian kieltäminen, eli ei-sanan merkityksen opettaminen (varsinkin pennun kanssa vaaratilanteita voi tulla). Näiden lisäksi luoksetuloa on hyvä alkaa harjoittelemaan ensimmäisistä yhteisistä päivistä alkaen. Nämä asiat kun pentu osaa, niin ollaan jo todella pitkällä ja kaikki muu on sen jälkeen vain temppujen opettamista.

Otetaan ensimmäiseksi käsittelyyn "Rauhallinen odottaminen". Miten se opetetaan? Kaikkein helpoin tätä asiaa on lähestyä pennun ruoka-aikaan. Eli tässä odotetaan sitä hetkeä, että pentu ei pompi ja hypi vasten kun se näkee ruokakupin jo omistajan käsissä. Tähän tilanteeseen voi yhdistää heti "käskysanan", odota tmv. Kun pentu edes sekunniksi jää paikalleen, klikataan klikkeriä/ sanotaan palkkasana (alempana selitetty) ja pentua kehutaan että "hieno/hyvä odota" :) Jos odottamisesta ei meinaa tulla mitään, voi kokeilla kääntää selkänsä hetkeksi pennulle ja se saattaa siitä mennä hetkeksi hämilleen ja rauhoittua ja näin päästään vahvistamaan toivottu käytös. Seuraavalla ruokintakerralla sitten pyritään kahteen sekuntiin ja niin edelleen. Käskysanaa käytetään edelleen ja pyritään siihen että päästään kehumaan pentua odottamisesta ennen palkkion saamista (jota ennen taas se klikkeri/palkkiosana). Pennut oppivat nopeasti ja tämän opettaminen ei vie paljonkaan aikaa ja on kuitenkin äärimmäisen tärkeä taito osata. 

Pentukoulu

Pennulle on siis hyvä myös opettaa samalla kun sen toivottua käytöstä vahvistetaan- palkkasana tai naksuttimen ääni. Eli aina kun koira toimii oikein ja haluat sen heti palkata, niin sanot palkkasanan/naksautat naksutinta ennen palkan antamista. Näin kehuille "Hyvä, Hienosti" ei tule sitä merkitystä, että näiden sanojen jälkeen tulee heti automaattisesti jokin palkkio, vaan koira oppii että Kehujen jälkeen tulee vielä se palkkasana/klikkerin ääni, joka on merkki että nyt palkkio tulee! Tämä tekniikka antaa kehuille sijan paremmin, varsinkin jos alatte harrastamaan pennun kanssa myöhemmin jotain. Kehu on aina koiralle merkki että se toimii oikein, mutta se ei tarkoita vielä palkkion saamista automaattisesti. 

Jatketaan seuraavassa blogipostauksessa luoksetulon opettamisesta pennun kanssa!

T. Elisa/Koiratarvike Haukkula

Elisa on Haukkulan koiratarvikkeen yrittäjä, palveluskoiraharrastaja ja on myös toiminut omassa yrityksessään aiemmin arkitottelevaisuuden kouluttajana Lappeenrannassa. Koiran kouluttamisesta ja muiden koiranohjaajien kouluttamisesta on kertynyt kokemusta 14 vuoden ajalta ja sitä ennen hevosten parista 20 vuoden ajan. 

 

SUBHEADING

Blog posts