Ohita ja siirry sisältöön

Koiratarvikkeet netistä luotettavasti!

Toimitusaika normaalisti 1-4 arkipäivää.

Meiltä saat parasta palvelua ja olemme 100% suomalainen verkkokauppa!

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Meiltä kysytään monesti samantyyppisiä kysymyksiä ja kokosimme teitä varten UKK:n, eli Usein Kysytyt Kysymykset listauksen! Mikäli et tästä löytänyt kysymykseesi vastausta, niin otathan yhteyttä chatin tai sähköpostin (info@koiratarvikehaukkula) kautta ensijaisesti. Chattiin vastaamme 24/7.

K:Miten osaan valita oikean kokoisen takin koiralleni?

V: - Kaikkien takkien koko on mitoitettu koirien selkämitoilla, joka mitataan siitä kohtaa mihin kaulapanta asettuu koiralla, hännän tyveen asti (ei hännän päähän asti). Jos koiran selänmitta on 62cm ja takkien koko vaihtoehdot on 60cm tai 65cm niin pyöristäisin luvun sitä lähempään olevaan eli 60cm.Tämä toki riippuu takkien malleista ja koiran ruumiinrakenteesta. Takin kuuluu olla koiralla hyvin istuva ja miellyttävä koiran yllä eikä se saa häiritä koiraa. Me autamme mielellämme oikean takin löytämisessä mikäli et ole varma mikä voisi olla juuri sinun koirallesi sopiva! Joissain malleissa taas kannattaa valita isompi koko, varsinkin silloin jos kyseessä on kangas joka ei juuri jousta.


K: Miten osaan valita sopivan kokoisen pannan koiralleni?

V: Sopivan kokoisen pannan saat selville seuraavalla tavalla : Mittaa koiran kaulan ympärysmitta, mutta älä kiristä mittanauhaa kireimmälleen vaan jätä mittanauhan ja turkin väliin n. etusormen verran tilaa. Huolehdi että pannan ja koiran väliin mahtuu kaksi (2) sormea. Näiden perusteella pitäisi olla helppoa löytää koirallesi sopivan kokoinen panta!


K: Mitä eroa eri pannoissa on?

V: Pantoja on eri mallisia, kuten puolikiristävä, pistolukkopanta (normaali panta), nahkapanta, kahvapanta, ketjupanta jne. Pantoja tehdään myös eri materiaaleista. Tavanomainen panta on jonkin lukon omaava josta yleensä löytyy säätövaroja, ne on varma valinta monelle koiralle. Puolikuristavat pannat eli kun hihna kiristyy niin panta remmi menee koiran kaulaa vasten joka luo painetta ettei panta tipu päästä, mikäli se on sopivan kokoinen.  Ketjukaulain on pakollinen palveluskoirakokeissa ja kisoissa, mutta sitä oi myös käyttää ns. arkipantana.  käytetään esimerkiksi pk-lajeissa kokeissa. Pantoja valmistetaan erilaisista materiaaleista ja Haukkulan valikoimasta löytyy kaikkien tarpeisiin sopivia pantoja. Niin arki kuin treeni käyttöön! 

Pantojen plussat ja miinukset:

- Tavallinen pistolukkopanta 
Plussat: helppo pukea koiralle, pääosin melko varmatoiminen, paljon erilaisia kuoseja, materiaaleja ja kokoja. Edullinen hinta.
Miinukset: Huono lukko voi aueta helposti.

- Puolikuristava panta
Plussat: Todella nopea sujauttaa koiran kaulaan, paljon eri kokoja ja värejä, Monitoiminen panta.
Miinukset: Jos ei ole juuri passeli koko, niin panta voi roikkua häiritsevästi.

- Nahkapanta
Plussat: Todella miellyttävä materiaali, eri värejä ja malleja paljon, ekologinen
Miinukset: Pantaa pitää huoltaa että se pysyy joustavana ja pehmeänä.

- Ketjupanta

Plussat: Helppo pukea ja ketjun saa aina laitettua oikean mittaiseksi jos laittaa taluttimen kiinni pantaan. Eri värejä ja lenkkikokoja. 
Miinukset: Usein käytettynä voi hangata koiran karvoja kaulan alueelta rikki ja voi värjätä turkkia. Ketjupanta on pakollinen palveluskoirakokeissa ja kilpailuissa.


Miten osaan valita koiralleni oikeanlaiset valjaat?

Valjaita löytyy useita eri malleja, mutta niin on erilaisia koiriakin. Ensimmäisenä valjaita valittaessa kannattaa miettiä käyttötarkoitus. Haluatko valjaat arki käyttöön vai kenties retkeilyyn? Harrastuksiin? Valjaissa koira pääsee liikkumaan vapaammin, jos ne on sopivan kokoiset. Valjaissa tärkeää on se ettei ne hankaa kainaloita, paina henkitorvea tai rajoita millään tavalla koiran normaalia liikettä. Kun tiedät mihin käyttöön haluat valjaat, niin siitä on helppo lähteä liikkeelle!

Esimerkiksi Active valjaat ovat hyvät perusvaljaat lenkkeilyyn tai ManMatin Smartit, jotka ovat hyvin monikäyttöiset. ManMatit soveltuvat myös canicrossiin ja muihin kevyihin vetolajeihin.

Millaisia valjaita teillä on ja mitä eroa niissä on?

Meillä Koiratarvike Haukkulassa on paljon vaihtoehtoja niin isoille kuin pienillekin koirille. Meiltä löydät valjaat lajiin kuin lajiin! Tavalliseen lenkkeilyyn tai vaelluksille, jos haluaa valjaat niin suosittelemme Y valjaita! Y-valjaat tunnetaan niiden ergonomisuudesta koiralle, koska niissä koiralla on lähes vapaa liike. Ne on myös helppo pukea koiran päälle ja säätää esim. koiran kasvaessa.

Vetoharrastuksiin täytyy olla niihin tarkoitetut valjaat, joiden on todella tärkeää olla oikean kokoiset, jotta ne ovat koiralle mielekkäät ja niissä kelpaa työskennellä rasituksen alla. Meiltä löytyy esimerkiksi GoTo vetovaljaat sekä suositut ManMatin Smart valjaat jotka sopivat moneen menoon.

Pienille koirille sekä pennuille löytyy montaa mukavaa vaihtoehtoa jotka on pehmeät ja kevyet yllä! Näistä esimerkkeinä suomalaisen Casu step in valjaat jotka ovat sellaisille koirille jotka eivät pidä valjaiden pukemisesta. Perinteiset Y-valjaat ovat perusvaljaat lenkkeilyyn, näistä esimerkkinä meillä on suomalaisen Finneron Ocean Sport pehmustetut valjaat.

Näiden lisäksi on nahkavaljaita, joita käytetään jäljestämisessä (tynnyrivaljaat) tai muissa harrastuslajeissa.

Miten osaan valita koiralleni hyvän koiranruoan?

Koiranruoan valinnassa kannattaa ensin katsoa koiraa. Onko se nyt millaisessa kunnossa, onko liian hoikka,liian pullukka vai oikein sopiva. Seuraavana koiran aktiivisuustaso. Kolmantena ikä ja neljäntenä, onko ollut jotain yliherkkyyksiä joillekkin ainesosille, tai edes epäily sellaisesta? Tähän voisin heti sanoa että Proboosterin Sensitive Lamb on äärimmäisen hyvä vaihtoehto, jos koira on oirellut jotenkin esim. kanapohjaisesta ruoasta.

Jotkut koirat ovat taas todella nirsoja. Joko koira ei suostu ruokaa syömään syystä tai toisesta tai sitten se ei sovi sille. Mistä sitten tietää että se ei sovi? 
Mitä koiran maha tykkää ruuasta? Eli monta kertaa päivässä koira tekee tarpeensa ja minkälaista/kokoista tai näköistä uloste on. Jos koiran uloste on kiinteää eikä sitä tule kamalaa läjää ulos useasti päivässä niin, ruoka sopii koiralle mahan puolesta!

Entäs iho ja turkki? Kutiseeko tai hilseileekö iho tai onko turkki kuiva. Ruualla on yksi suuri tekijä siihen miltä koiran iho ja turkki näyttää. Jos turkki kiiltää eikä iho hilseile niin ruoka on todennäköisesti hyvä sille yksilölle!

Aktiiviset urheilukoirat tarvitsevat laadukasta ruokaa pysyäkseen kunnossa jolloin rasvan ja proteiinin määrää on oltava kohdallaan, eri suuremmat kuin ylläpitoruoalla. Kotikoirille taasen rasvan määrä ei tarvitse olla niin iso kuin aktiivisesti harrastaville ja jatkuvasti rasituksessa olevilla koirilla, jotta koiralle ei pääse kertymään ylimääräisiä kiloja.


- Milloin pennulle pitää vaihtaa aikuisen koiran ruoka?

Monesti kasvattaja suosittelee jotain koiranruokaa ja sillä mennään ensimmäiset viikot. Ensimmäisen säkin jälkeen, jos pentu kasvaa sopusuhtaisesti ja turkki kiiltää niin kannattaa jatkaa samalla ruoalla. Jos taas koira oireilee ja ulostaa löysää ulostetta useasti päivässä, suosittelemme vaihtamaan ruoan. Ruokien lihapitoisuutta kannattaa aina katsoa, sekä mitä "täyte" aineita ruoassa on käytetty. Riippuen vähän koiran rodusta, mutta noin 8kk-12kk aikana voi alkaa vaihtamaan pikkuhiljaa aikuisten koirien ruokaan. Periaatteessa siinä kohtaa kun koiran korkeuskasvu on loppunut, voidaan vaihtaa aikuisten koirien ruokaan. Tässäkin on toki useata eri koulukuntaa, mutta monet ruokien valmistajat suosittavat näin.

Penturuoissa tärkeintä on, että kalsium-fosfori suhde on hyvä, sekä että ruoassa on koiran rotuun nähden sopivasti proteiinia ja rasvaa.


- Mitä lisäravinteita koirani tarvitsee?

Koirien kuivamuonat ovat käytännössä aina täysravintoja. Eli se tarkoittaa sitä, että mitään muuta ei tarvitse koiran ruokaa lisätä. Jos koira voi hyvin ja näyttää hyvältä, niin ei koiralle silloin tarvitse mitään lisäravinteita antaa.

Jos koiran turkki ei kiillä, anturat on kuivat jne. niin tällöin esimerkiksi lohiöljy voisi olla hyvä lisä ravintoon, jotta koira saisi enemmän rasvahappoja.

Kuivamuonissa on yleensä ottaen vähän sinkkiä. Jos kuivaruoassa ei ole riittävästi sinkkiä, sitä voi antaa purkista lisänä. Myös D-vitamiinin pitoisuudet kannattaa katsoa. Se kuinka paljon koirasi tarvitsee joitakin lisiä määrittyy sen painon, aktiivisuuden ja rodun mukaan. Kannattaa aina kysyä, jos et ole varma, mitä lisäravinnetta kannattaa antaa ja kuinka paljon, jos et ole aivan varma. Lisäksi jos huomaat koirassasi suuria muutoksia esim. ihon, ulosteen, korvien tms. kanssa, ota yhteys eläinlääkäriin muiden kuin ruoan aiheuttamien syiden vuoksi.

Meiltä löytyy Canine Caren ja Probalansin tuotteet.

Alla suora lainaus Vitabalanssin sivuilta:

"Milloin koira tarvitsee vitamiinilisiä tai täydennysrehuja?

Koira saa ruoasta energiaa ja ravintoaineita, joiden tarve vaihtelee koiran iästä, koosta ja aktiivisuudesta riippuen. Kasvava pentu, imettävä narttu ja monta kertaa viikossa treenaava urheilukoira tarvitsevat kukin räätälöidyn ruokavalion, jossa niiden ravintoaineiden tarve huomioidaan.

Kuivaruoat on suunniteltu täysipainoisiksi aterioiksi, mutta niitäkin voi tarpeen vaatiessa täydentää lisäravinteilla. Kaikille kuivaruoat eivät sovi ja osa omistajista haluaa valmistaa ruoan koiralleen kotona, jolloin taatusti tietää mitä koira kuppiinsa saa. Kotiruokaa syövän koiran vitamiini- ja kivennäistäydennyksestä on omistajan huolehdittava. Helpoin vaihtoehto on käyttää valmista monivitamiini-kivennäisvalmistetta, jossa eri vitamiinien ja kivennäisten keskinäiset suhteet on optimoitu. Yksittäisiä vitamiineja ja kivennäisaineita lisätään dieettiin tarpeen mukaan.


Lisäravinteiden tarve voi kasvaa iän, fyysisen rasituksen tai sairauksien takia. Näyttelykoiran omistajalle koiran ulkonäkö ja puhdas liikkuminen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita. Karvapeitteen kuntoa voidaan tukea esimerkiksi biotiinia, sinkkiä ja rasvahappoja sisältävillä lisäravinteilla. Niitä onkin hyvä antaa erityisesti karvanvaihdon yhteydessä. Lihaskunnosta ja nivelterveydestä huolehtivat muun muassa B- ja E-vitamiinit, MSM, glukosamiini sekä kondroitiinisulfaatti.

Mihin vitamiinit vaikuttavat?

Rasvaliukoiset vitamiinit A, D ja E varastoituvat elimistöön ja siksi niitä ei tarvitse saada ravinnosta päivittäin. Toisaalta niissä on yliannostuksen vaara, joten annostelussa pitää olla tarkka.
A-vitamiini on tärkeä vastustuskyvyn ylläpidossa, silmien ja ihon hyvinvoinnille sekä hedelmällisyydelle. Sitä saadaan luontaisesti maksasta ja kananmunista.
D-vitamiini on mukana monessa aineenvaihdunnan prosessissa. Sen puutos aiheuttaa kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka voivat ilmetä mm. rasitusmurtumina tai luuston kehityshäiriöinä. Hyvä luontainen D-vitamiinin lähde koirille on kala, koirilla D-vitamiinia ei syntetisoidu auringon valosta.
E-vitamiini on tärkeä antioksidantti, jonka tarvitaan erityisesti ruokinnan rasvapitoisuuden kasvaessa. E-vitamiinilisä on tarpeen myös stressitilanteissa, paljon treenaaville koirille ja jalostukseen käytettäville nartuille tiineyden ja imetyksen aikana. E-vitamiini suojaa koiran lihaksistoa hapettumiselta ja se ehkäisee näin lihasvaurioita.
Terve koira tuottaa vesiliukoisia C- ja B-vitamiineja elimistössään, mutta rasitus ja sairaudet saattavat nostaa niiden tarvetta. Etenkin B-vitamiinien tarve lisääntyy kasvun ja tiineyden aikana sekä kovan fyysisen rasituksen seurauksena. C-vitamiini on ns. yleisvitamiini, joka parantaa vastustuskykyä ja tehostaa muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden toimintaa. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu eikä niissä siksi ole yliannostuksen vaara.

Kivennäisaineiden tarve kasvaa rasituksessa

Kivennäisaineista kalsiumia on valmisruoissa yleensä oikeassa suhteessa. Koti- tai raakaruokaa syövän koiran kalsiumin tarve saadaan tyydytettyä kalsiumvalmisteella. Erityisesti kasvavan koiran kalsiumin saantiin on kiinnitettävä huomioita. Aikuisen koiran kalsiumin tarve kasvaa kovassa rasituksessa sekä tiineyden ja imetyksen aikana.
Myös magnesiumin, seleenin, kaliumin ja natriumin tarve kasvaa rasituksessa, normaali koira pärjää hyvin monivitamiini-kivennäisen antimilla. Sinkkiä sen sijaan saattaa moni koira kaivata lisäravinteena. Sen puute ilmenee mm. iho-ongelmina. Iho- ja turkkiongelmiin kannattaa sinkin lisäksi käyttää kalaöljyistä saatavia omega-3-rasvahappoja. Ne myös ylläpitävät vastustuskykyä sekä tukevat hermoston, silmien, sydämen ja verisuonten normaalia toimintaa.
Vastuskyvyn sekä lihasten ja nivelten normaalin toiminnan ylläpitämiseen sopii myös MSM. Se sisältää orgaanista rikkiä, jota esiintyy elimistössä nivelten ja rustojen rakenneproteiineissa. MSM:ää käytetään vähentämään tulehdusta, kipua ja lihasjäykkyyttä.

Mitä jos lisäravinne ei tehoa?

Olennainen tekijä koiran vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymisessä on koiran suoliston kunto. Sairaus, ruokinnan muutokset, lääkekuurit, pentujen vieroitus tai stressi voi sekoittaa suoliston bakteeritasapainon. Silloin on hyvä ottaa avuksi maitohappobakteerit, jotka auttavat suolistoa palautumaan. Säännöllisesti käytettynä maitohappobakteerit valtaavat tilaa epäsuotuisilta bakteereilta ja vahvistavat näin ruoansulatuskanavan vastustuskykyä.
Terve ja hyvinvoiva koira on monen osatekijän summa. Eläinlääkäreiltä ja ruokintaneuvojilta saa vinkkejä siihen kuinka koiran ravitsemukselliset erityistarpeet saadaan tyydytettyä. Hyvä ruoka, parempi mieli, niin koiralla kuin omistajalla.

www.probalans.fi
Facebook: #probalansfi
PRObalans on kotimainen täydennysrehusarja koirille. Tuotteet on suunniteltu eläinravitsemuksen asiantuntijoiden kanssa vastaamaan etenkin aktiivikäytössä olevien työ- ja harrastuskoirien, jalostuskoirien sekä toipilaiden tarpeita. Sarjasta löytyy sopivat tuotteet koiran yksilöllisiin tarpeisiin ja ne täydentävät hyvin koti- ja raakaruokavaliota.*

https://vitabalans.fi/fi/milloin-koira-tarvitsee-lisavitamiinilisia-tai-taydennysrehuja/

 


- Mitä eroa palkkaukseen tarkoitetuilla palloilla ja patukoilla on keskenään? Mikä sopii mihinkin tarkoitukseen?

Pallo on mahtava esimerkiksi kainalopalkaksi. Se pysyy kainalossa. Pallo myös mukavasti pomppii jolloin se voi olla monen koiran mieleen kiva jahdattava palkkioksi hyvästä suorituksesta. Palloja on monenlaisia, on kankaisia ja kumisia. Kannattaa testata oman koiran kanssa, millaisesta pallosta se tykkää eniten.

Patukat ovat hyviä koirille jotka rakastavat käyttää leukalihaksiaan. Patukoista ne saavat varmasti hyvän otteen ja on myös hyvin tilaa parantaa otetta. Patukoista on myös ohjaajan ja koiran helppo taistella.


- Millainen hihna olisi meille hyvä? Mikä hihna on tehty mihinkin tarkoitukseen?

Käyttömukavuus omistajalle on varmasti isoin tekijä hihnaa valitessa. Mikä tuntuu hyvältä omaan käteen, onko se ennemmin pehmeä nahka vai grippiliina?
Käyttötarkoituksiakin voi olla monia. Ihan arki lenkkeilyyn on 200cm käsilenkillä olevaa grippihihna tai nahkahihna ovat oikein passeleita.

Pidemmillä liinoilla taas koira saa enemmän vapautta liikkua, mikä on esimerkiksi pennuille todella tärkeää, että ne saavat tutustua maailmaan mahdollisimman laajasti. 

- Mitä eroa koiranruoissa on?

Karkeasti sanottuna Laatu, merkki, hinta ja sisältö.



- Auttaako pörröpeti Fluffy koiraa oikeasti rauhoittumaan?

Tässä yksi asiakaskokemus:

"Meillä kumpikin koira tykkää siinä nukkua päivä ja yöunia! Etenkin vanhempi narttu, joka tykkää nukkua sängyssä ihmisten vieressä niin nykyisin aloittaa yö unensa fluffyssä ja jatkaa niitä sitten sängyn ja fluffyn välillä! Eli uskallan väittää, että kyllä siinä joku vetovoima on olemassa kun kumpikin tykkäävät!"