Siinä vaiheessa kun koirakärpänen puraisee, on se sen jälkeen menoa aika monella. Koirat ovat maailman parhaita ihmisen ystäviä. Ne liikuttavat meitä ihmisiä, oli keli mikä tahansa. Ne kuuntelevat meidän ilot ja surut. Jo pelkästään koiran silittäminen voi alentaa stressitasoa huomattavasti. Koirien kanssa elävät varmasti kaikki allekirjoittavat sen, että koira on perheenjäsen. Se tärkein asia kuitenkin pennun hankinnassa on rodun valinta.
Mutta mikä rotu sopii kenellekkin, mistä koira kannattaa ostaa ja mistä tietää että koiran kasvattaja on varmasti luotettava ja asiansa osaava? Yksi tärkeä asia onkin pohtia, kuinka liikunnallinen itse on (rehellisesti) ja haluaako kenties alkaa harrastamaan koiran kanssa jotain vai tulisiko koira ainoastaan lenkkikaveriksi. Nämä asiat kun selvittää itsensä kanssa, rajautuu jo siinä vaiheessa rotuvalinnat melkoisen paljon. Yksi vaihtoehto on myös paikallisesta eläinsuojeluyhdistyksestä adoptoida koira. Näissä tapauksissa jos kyse on sekarotuisesta, kannattaa hieman selvitellä yhdistyksen kanssa, että mitä rotuja mahdollisesti koirassa on ja kysellä sen normaalista käytöksestä. Lisäksi hyvä on käydä taluttelemassa koiraa useamman kerran ennen päätöstä.
Kun rotuvalinta alkaa olla selvillä, alkaa kasvattajan etsiminen. Ensisijaisesti kannattaa lähteä etsimään kasvattajia oman rodun kattoyhdistyksen verkkosivuilta. Näiltä sivuilta yleensä löytyy kasvattajista listaus. Monella rodulla on myös oma Facebook ryhmä, jonne kannattaa liittyä. Kun lähtee etsimään kasvattajia, kannattaa tehdä pientä salapoliisityötä ennakkoon ja kysellä muiden kokemuksia. Pääosin rotuyhdistyksien sivuilla ei kuitenkaan pidetä sellaisten kasvattajien tietoja, joiden toiminta ei päivänvaloa kestä.
Kun sitten mahdolliset kasvattajat on löytyneet, tulee ottaa heihin yhteyttä. Tänä päivänä moni kasvattaja haluaa että ensikontaktoini tulee sähköpostilla mutta moni haluaa taas puhelimitse rupatella ensi kerran. Tekstiviestiä tai whatsapp viestiä ei kannata laittaa, se ei kovin hyvää kuvaa luo pennunostajasta. Mieti itse jo etukäteen mitä haluat kysyä kasvattajalta ja mitä kerrot itsestäsi. Hintaa ei kannata ensimmäisenä kysyä, sekään ei kovin hyvää luo. Pennun hinta on kuitenkin loppujen lopuksi, hyvin pieni osa, sitä summaa, mitä koiranomistaminen lopulta maksaa. Esimerkkinä jo yhden koiran ruokakulut vuodessa ovat helposti jo lähemmäs 1000€. Jos otat koirallesi vakuutuksen on vakuutuksen hinta keskimäärin 350€/vuodessa. Sitten kaikki muut koiran tarvikkeet ja mahdolliset eläinlääkärikäynnit, niin koiran kulut voivat olla useamman tonnin vuodessa.
Kun olet lopulta löytänyt kasvattajan, alkaa odotus, milloin seuraava pentue on tulossa ja tiinehtyykö narttu, tuleeko pentuja tarpeeksi, ovatko kaikki pennut terveitä ja selviytyvät ensimmäisistä viikoista jne. Pennun odottaminen voi joskus viedä vuosiakin.
Kun lopulta ollaan siinä pisteessä että pentua lähdetään hakemaan kotiin, on hyvä selvittää, mitä kaikkea onkaan hyvä ottaa huomioon pennun kanssa. Tähän löytyykin mikkeliläisen Mirva Paasonen Kukoistava koira sivuilta hyvä ilmainen webinaari! Jos pennun hankinta on edessä, käy ihmeessä katsomassa webinaari Kukoistavan koiran sivuilta. Tässä linkki sivuille.