RALLY TOKO alkeet ja harrastuksen aloittaminen

RALLY TOKO alkeet ja harrastuksen aloittaminen

Mitä Rally Toko on? Miten sitä pääsee harrastamaan? Mitä siellä tehdään? Onko se vaikeaa? Kenelle se sopii?

Näihin kysymyksiin vastaa Tuula, joka on nyt oman Onna koiransa kanssa harrastanut Rally-tokoa vuoden verran ja käynyt jo ensimmäisiaaä koeluokissakin!

 

Rally-tokossa ja muissakaan lajeissa ei ole pakko kokeissa käydä, mutta hyvin monesti siinä käy niin, että vaikka ensin ajattelee että "ei minussa ole kilpailuviettiä, en minä mihinkään kokeisiin ja kilpailuun halua, jännittääkin niin paljon vielä, en minä halua..." - niin kummasti, sitä moni on sitten kuitenkin hurahtanut koehommiin ihan huomaamatta. Tulee muistaa, että koe on aina vain tason tarkastus! Se ei ole kilpailu! :) Joten matalalla kynnyksellä kokeisiin vaan, oli laji mikä hyvänsä, ei tarvitse olla täydellinen suoritus jotta koulutustunnuksen saa, kokonaisuus ratkaisee.

Rally toko alokasluokka

Rally-tokoa

Reilu vuosi sitten meillä mietittiin, mikä voisi olla mukava koiraharrastus. Saksanpaimenkoiran energiaa olisi saatava purettua johonkin ja toisaalta ohjaajan kanssa yhdessä tekeminen olisi varmasti kiva ja hyödyllinen juttu molemmille. Monien sattumien kautta löysimme itsemme rally-tokon treeniryhmästä. Mukana oli hyvin monenlaisia koiria, pienestä villakoirasta saksanpaimenkoiraan.

Rally-toko on laji, jossa yhdistyy elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen hyvä yhteistyö. Koiraa saa ohjata ja kannustaa suorituksen aikana ja iloinen yhdessä tekeminen on kilpailuissakin arvostettava asia. Alokasluokan tehtävät perustuvat paljon seuraamiseen. Lisäksi koiran tulee osata istua, mennä maahan ja kiertää ohjaaja. Vähitellen sitten taitojen kerttyessä liikkeitä tulee lisää ja mestariluokassa koira osaa seurata sekä oikealta että vasemmalta puolelta, vaihtaa puolta ja radalla voi olla mukana myös erilaisia hyppyjä ja agilitystä tuttu putki. Kilpailuissa korostuu vahvasti iloinen yhdessä tekeminen, ei niinkää se, onko koira millintarkasti oikeassa asennossa. Suorituksen aikana koiraa saa kehua ja kannustaa, mutta ruoka- tai lelupalkkaa ei saa kesken suorituksen antaan.Toki rally-tokossakin on säännöt, joiden mukaan mennään. Tuomari arvostelee suorituksen kilpailutilanteessa. Lähtötilanteessa koirakolla on 100 pistettä, joista tehdään sitten vähennyksiä epäpuhtaiden tai epäonnistuneiden suoritusten kohdalla. Jos pisteitä on alle 70, suoritus hylätään.

Meidän tie rally-tokossa alkoi ihan harjoittelumielessä ja tavoitteena yhdessä tekeminen ja kiva touhuaminen. Lisäksi ajattelin, että koiralle tekee hyvää nähdä muita koiria ja käydä säännöllisesti harjoittelemassa jotain asiaa. Aluksi harjoitukset olivat lähinnä seuraamista ja ihan perusasioiden opettelemista. Istuminen, maahanmeno, seisominen ja eteen tuleminen olivat aluksi ne tärkeimmät opeteltavat asiat. Toki meillä haasteita toi myös koiran mielentila, miten ohjata kiinnostus tekemiseen, eikä hallissa oleviin muihin koiriin. Tähän meillä auttoi paljon se, että palkkana oli jotain superherkkua, kuten nakkia,  ja sitä ei säästelty harjoituksissa. Kotioloissa samat asiat toimi paljon huonommillakin eväillä tai vaikkapa lelulla. Ohjaajalle oli haastetta tehtäväkylttien opettelemisessa, joita alokasluokassa on reilu 30 ja kaikkiaan lähes 100. Rally-tokossa kehässä on siis kylttejä, joista rata muodostuu. Jokaisen kyltin kohdalla ohjaaja ohjaa koiraa toimimaan kyltin ohjeen mukaan.

Rallu toko alokasluokka, mitä rally toko

Kilpailuihin innostuin mukaan, koska alokasluokassa tehtävät ovat kohtuullisen helppoja ja koira on kiinni koko kilpailusuorituksen ajan. Saimmekin ensimmäisistä kilpailuista hyvän mielen lisäksi huikeat pisteet. Tästä innostuneena kävimme sitten vielä kahdet kisat, jotta saimme suoritettua RTK1-tason. Tämän jälkeen koira nousee avoimeen luokkaan, jossa radat hieman vaikeutuvat, uusia tehtäviä tulee mukaan  ja koira on kisasuorituksen ajan ilman hihnaa. Jotta voimme joskus tulevaisuudessa kilpailla avoimessa luokassa tai myöhemmin voittaja- tai mestariluokissa, täytyy meidän harjoitella paljon lisää. Onnan suosikkiliike on ehdottomasti hyppy, joka tulee mukaan avoimessa luokassa.

Harrastuksen alkuun pääsee helposti. Koiralla pitää olla kiristymätön panta tai valjaat, joiden kiinnitys selän päältä ja hihna. Tehtävät löytyvät netistä ja erilaisia kursseja aloittelijoille järjestetään eri puolilla Suomea.  

Lisää tietoa rally-tokosta löytyy esimerkiksi Palveluskoiraliiton sivuilta. https://www.palveluskoiraliitto.fi/lajit/rally-toko.html

SUBHEADING

Blog posts