PENTUKOULU OSA 2

PENTUKOULU OSA 2

Ensimmäisessä pentukoulun osassa käytiin läpi pennulle rauhoittumisen opettamista. Tässä postauksessa käydään läpi luoksetulon opettamista. 

Monesti näkee että luoksetulo opetetaan pennulle ruoan kanssa niin että pentua houkutellaan ruoan luo. Tässä tapahtuu jo monta asiaa "väärin". Ennen luoksetulon (tai minkään muun tempun) opettamista tulisi opettaa pennulle olemaan aktiivinen sinun, eli ohjaajan suuntaan. Pennun tulisi haluta touhuta sinun kanssasi ja kaikki muu pitäisi olla sille teidän ympärillä ilmaa. No miten ihmeellä tällaista opetetaan pennulle? Kaikkein helpoin on lähteä tätä opettamaan ennen ruokailuja. 

1. Vaihe

Kun pennulla on ruoka-aika niin alat tekemään sellaista harjoitusta missä olet täysin passiivisena pennun lähellä ja kun pentu ottaa sinuun kontaktia, niin palkitset sen siitä valtavan isoilla kehuilla ja reiluilla rapsutuksilla ja silityksillä. Parasta olisi vielä jos pystyisit eläytymään pennun kanssa leikkimään. Ja kun taas teet itsesi täysin passiiviseksi ja pentu ottaa sinuun kontaktia niin taas alat kehumaan pentua ylitsevuotavasti ja palkkaat sen kehuilla, leikillä ja silityksillä.

Pentukoulu - luoksetulon opettaminen

2. Vaihe 

Teet taas itsesi täysin passiiviseksi ja kun pentu ottaa sinuun kontaktin niin taas palkkaat sen siitä yllä olevilla tavoilla ja lopuksi annat pennulle ruoan sinun käden kautta. Eli ei kuppia pennun eteen vaan kädestä syötät pennun ja kehut sitä samalla.

3. Vaihe

Viimeisessä vaiheessa olisi hyvä että sinulla olisi apukäsiä. Avustaja pitää pentua kiinni. Menet pennun eteen ja olet taas täysin passiivinen, kun pentu ottaa sinuun kontaktin, kehut pentua ja lähdet juoksemalla jonkun matkan päähän, esim. 10-20m päähän ja kutsut koko ajan samalla pentua nimeltä. Lopulta kun pysähdyt ja pentu on kovasti jo tulossa sinun luokse, avustaja päästää pennun juoksemaan sinun luo. Tähän yhdistät käskyn "Tänne".

4. Vaihe- palkkaus

Kun pentu juoksee luoksesi, kehut sitä taas valtavasti ja palkkaat sen ensin kehuilla ja leikillä kanssasi. Tämän jälkeen voit palkita pennun vielä ruoalla. Itse käytän aina harjoituksissa pennun omaa ruokaa turvotettuna, esimerkiksi Proboosterin penturuoat ovat laadukkaita ruokia pennuille. Sarjasta löytyy isojen rotujen pennuille ja pienten rotujen pennuille omat ruoat. Sinun ei siis tarvitse välttämättä hankkia pennulle erillisiä makupaloja vaan turvotat ruoan ennen koulutushetkeä. Vettä kannattaa laittaa niin että nappulat alkavat juuri hieman kellumaan astiassa, näin niistä saa sopivan pehmeitä. Turvotusaika on noin 1h.

Miksi näin?

Tällä tavalla kun opetat pennulle luoksetulon, se on varma. Jos opetat luoksetulon ruoalla houkuttelemalla, on pennulle opetettu että se tulee vain ruoan takia, ei sinun vuoksesi tai kun sinä käsket. Tämä on tärkeää opettaa niinkuin yllä selvitin, koska jos olet koiran kanssa tilanteessa missä sinulla ei olekaan antaa sitä ruokaa/lelua, minkä takia se on aiemmin tullut luoksesi, voi olla että luoksetulo kutsu ei olekaan kovin varma. 

Kun opetat kaikki asiat pennulle yllämainitulla tekniikalla, oppii pentu nauttimaan sinun kanssa olemisesta eikä pelkästään välillisistä asioista, kuten ruoasta tai leluista. Sinun tulee ja pitää olla koiralle maailman tärkein asia- ei ruoan tai lelujen.

Pentukoulu luoksetulo ja aktiivisuuden opettaminen

Tätä tekniikka voi soveltaa jo aikuistenkin koirien kanssa tottelevaisuuden opettamiseen. Kyse on siis pitkälti hyvän suhteen rakentamisesta koiran kanssa. Koiran tulee pitää sinua maailman parhaimpana tyyppinä ja että sinun kanssasi on aivan parasta touhuta kaikenlaisia asioita <3

Kolmannessa pentukoulu osassa käydään läpi hihnassa kulkemista!

SUBHEADING

Blog posts