Mikä on paras koiranruoka? Mikä on paras edullinen koiranruoka?
Googlelta kysytään usein, mikä on paras koiranruoka tai missä verkkokaupoissa on koiran koiranruoka tarjous. Ei ole mitään vastausta siihen, mikä on paras. Koska koirilla on todella erilaiset tarpeet ja kaikki koiranruoat eivät sovi kaikille koirille. Käyn läpi tässä oppaassa, mahdollisimman monipuolisesti erilaisten koirien tarpeiden mukaisesti eri koiranruokia.
Koiranruoka merkkejä on pilvin pimein ja hyvin eri hintaluokista. Haukkulan koirille on syötetty todella monia eri merkkisiä ruokia ja selkeät suosikit ovat vuosien mittaan erottuneet joukosta.
Meille Haukkulaan on valittu ainoastaan niitä koiranruokia, jotka on todettu laadukkaiksi ja niiden hinta-laatusuhde on todellakin kohdillaan. Useimpia Haukkulan valikoimissa olevista ruoista ovat meille todella tuttuja, koska olemme syöttäneet useimpia merkkejä omille koirillemme useita kuukausia. (Jos ole vaihtamassa joskus koiranruokaa, laske aina kilopaino ja vertaile hintoja niin.)
Tällä hetkellä meillä syö osa koirista Proboosteria ja osa Racinellia. Kuivaruokien lisäksi meillä saa koirat raakaa lihaa, useimmiten sika-nautaa, lohta, kanaa ja kalkkunaa. Lisäksi tattari ja ohrapuuroa keittelen, hirven luita aina syksyisin ja ruoantähteitä ajoittain. Lisiäkin annetaan pääsääntöisesti kuitenkin aktiivisemmalla treenikaudella. Silloin koirat saavat lisärasvaa, esim. kaljaöljyä, pellavaöljyä, rasvaista lihaa jne. Vitamiinilisiä, merilevää sekä biotiinia tarvittaessa. Pentujen ruokinta meillä menee pääosin ihan samalla tavalla kuin aikuistenkin koirien. Pääosin saa pennut nappulaa mutta lisänä erilaisia raakalihoja, puuroja ja ruoantähteitä. Mutta käydäänpäs nyt läpi eri ikäisten koirien ruokintaa.
Pennun ruokinta
Kun pentu tulee uuteen kotiin, kasvattaja antaa monesti sitä ruokaa mukaan, mitä pentu on jo saanut synnyin kodissaan. Moni jatkaa sillä samalla ruoalla, mitä kasvattaja suosittelee ja monesti kasvattaja onkin asiantuntija tässä kohtaa ja kasvattajaa kannattaa kuunnella. Tärkeintähän pennun ruokinnassa on se, että ruoka ei ole liian vahvaa ja kalsium-fosfori suhde on kunnossa. Nämä asiat ovatkin nykyään erittäin monissa laadukkaissa koiranruoissa täysin kunnossa. Jos olet tyytyväinen siihen ruokaa mitä kasvattaja suositteli, jatka ihmeessä sillä.
Pennulle on kuitenkin hyvä antaa aika ajoin muutakin ruokaa, kuten raakaa lihaa ja vaikka kasviksia. On hyvä että pentu tottuu kaikenlaisiin ruokiin ja jossain tutkimuksissa onkin todettu, että monipuolinen ruokavalio alle vuoden ikäisellä koiralla auttaa ehkäisemään erilaisia ruokayliherkkyyksiä sitten vanhemmalle iälle. Pääruokana kannattaa kuitenkin pitää aina laadukasta nappulaa, josta pentu saa kaiken tarvitsemansa, ellet sitten ole esimerkiksi raakaruokinnan asiantuntija tai syötät raakaruoka täysravintoa, jossa on laskettu kaikki pennun tarvitsemat ravintoaineet kuntoon.
Haukkulasta löytyy useampaakin penturuokaa. Perus penturuokaa löytyy Racinelilta, Boosterilta ja Quatrolta. Kaikki edellämainitut penturuoat ovat viljattomia. Laadukkaissa ruoissa ei viljaa enää oikeastaan käytetä vaan se on korvattu joko maissilla, soijalla tai perunalla. Super Premiun penturuokia löytyy sitten Proboosterilta, OptiLifella ja Riverwoodilta.
Pennulle kannattaa myös tarjota erilaisia sallittuja purtavia, jotta se ei opi järsimään kodin huonekaluja ja ihmisiä. Monesti pennun kanssa kannattaa toimia niin, että jos se alkaa järsimään jotain ei sallittua, ohjataan pentu pureskelemaan vaikka vuotaluuta tai vastaavaa sitkeää syötävää. Näin saat lempeästi ohjattua pennun toimintaa ei halutusta toiminnasta sallittuun puuhaan.
Nuoren koiran ruokinta / Juniori-ikäisen koiran ruokinta
Rodusta riippuen syötetään penturuokaa joko ihan yksivuotiaaksi saakka, tai sitten voidaan vaihtaa jo puolen vuoden ikäisenä ns. aikuisten ruokaan. Useimmiten isojen rotujen pentujen ruoka vaihtuu jo 6-12kk aikana aikuisten koirien ruokaan. Jos tutkit enemmän koiranruoka pussien kylkiä, huomaat että ravintoarvot eivät kovinkaan paljon loppujen lopuksi eroa penturuoan ja aikuisten normaaliruoan kesken. Tärkeää kuitenkin on se, että koira ei kasva liian nopeasti, eli että se ei saa liian vahvaa ruokaa. Tulee pitää huoli myös, että nuori koira on hyvässä kunnossa, eli se ole liian laiha tai liian lihava. Kasvava koira tarvitsee kuitenkin massaa ympärilleen, mistä sitten elimistö ottaa ravintoa kasvua varten.
Jos vaihdat penturuoasta aikuisen koiranruokaan jo pennun ollessa alle vuoden ikäinen, pidä huoli että ruoassa on miltei saman verran tai vähemmän proteiinia. Rasvaa on hyvä olla ennemmin reilusti nuoren koiran ruoassa, kuin liian vähän.
1+ vuoden ikäisen koiran ruokinta
Yksi vuotiaalle koiralle voi viimeistään aloittaa syöttämään aikuisten koirien ruokaa. No sitten tuleekin se kysymys, mitä ihmettä sitä syöttäisi koiralle. Ruokamerkkejä on eläintarvikekaupat pullollaan ja kaikki kilpailevat juuri sinun huomiostasi, jotta ostaisit juuri sen pussin. Monesti tosiaan kasvattajalta saatu ohje koiranruokaan pysyy koiran elämässä pitkään. Toisinaan sitten voi tulla yliherkkyyksiä joillekkin ruoka-aineille ja ruokia joudutaan vaihtelemaan, pahimmassa tapauksessa jopa eliminaatiodietille. Tänä päivänä eläinlääkärit diagnosoivat todella paljon koiria allergisiksi ja sen jälkeen monesti koira aloittaa klinikalta saadulla hypoallergeenisella koiranruolla, jotta tilanne rauhottuu. Herkille koirille olevia ruokia on myös Haukkulassa. Proboosterilta tuli tänä syksynä Hypoallergenic ruoka joka sisältää pääasiassa perunaa ja ankkaa. Lisäksi Riverwoodilta löytyy erilaisia vaihtoehtoja, mitä monilla muilla valmistajille ei ole, kuten Peura-Lammas-Kani täysravinto aikuisille koirille.
Jos koiralle tulee ruoan seurauksena iho-ongelmia, voi tätä alkaa selvittämään myös itse. Eliminaatiodietti on toimintatapa, jolla pystyy sulkemaan niitä ruoka-aineita mitkä eivät aiheuta oireita ja sitten toivottavasti sillä löydetään se ruoka-aine mikä oireet aiheuttavat. Joskus käy myös niin että eliminaation aikana ei löydy mitään selittävä tekijää iho-oireille ja koiran omistaja pystyy jatkamaan esimerkiksi raakaruokinnalla tai sekaruokinnalla (nappulaa, raakaa, puuroja ym).
Koiranruoan valinta koiran iän ja aktiivisuuden mukaan
Koiranruoka valitaan pääsääntöisesti aina sen mukaan minkä ikäinen koira on ja millainen kunto ja aktiivisuustaso sillä on. Paljon kuluttava harrastus tai työkoira tarvitsee paljon proteiinia ja rasvaa, johon esimerkiksi Proboosterin Sport ruoka on erinomainen premiun luokan ruokavaihtoehto. Boosterin Power on pykälää halvemmassa hintaluokassa oleva aktiivisten koirien ruoka. Näiden kahden erona on se, että Proboosterissa on lihaa yli puolet ruoan koostumuksesta ja siinä ei käytetä lainkaan mitään viljoja tai maissia. Boosterissa on vähemmän lihaa ja siinä käytetään maissia. Molemmissa ruoissa on kuitenkin riittävästi potkua aktiiviselle koiralle. Racinelilta ja Primadogilta löytyy myös omat aktiivisen koiran ruoat. Näitä olen syöttänyt myös omille koirille ja Racinelin Nordic Sport & Agility Chicken ruokaa menee meidän muutamalla koiralle edelleen.
Kotikoirat normaalilla liikutuksella
Koiralle joka liikkuu normaalisti sopii teoriassa monikin eri ruoka, jos siis ei ole mitään ruokayliherkkyyksiä. Quatrolta löytyy nirsoimmillekkin koirille varmasti maistuva ruoka, nimittäin Quattron erityisessä "freeze dry raw coated" -valmistusmenetelmässä nappulat kuorrutetaan pakastekuivatulla lihalla ja tämän vuoksi nappulat ovat extra maistuvia kaikille koirille. Primadogilta, Probosterilta, Racinelilta, Boosterilta, Quattrolta, Opti Lifelta ja Riverwoodilta löytyy perusruokaa normaalisti liikkuvalle koiralle.
Kotikoirienkin ruokintaan on hyvä panostaa, jotta koira pysyy terveenä, energisenä ja hyvinvoivana. On tärkeää että koirasi on ns. "sopivassa lihassa", eli koira ei ole liian laiha tai lihava. Turkin tulisi olla hyvässä kunnossa ja anturoiden ehjät. Jos ruoka on esimerkiksi liian heikkoa koirallesi, tämä voi näkyä monesti ensin anturoissa, ne alkaa kuivaa ja halkeilla. Sitten taas jos ruoka on liian vahvaa, saattaa turkki mennä rasvaiseksi ja koira alkaa lihota.
Seniori ikäisten ruoka
Kun koira täyttää n. 8 vuotta, aletaan puhumaan seniori-ikäisestä koirasta. Seniori ikäisille on omia ruokia myös olemassa. Jotkut menee samalla aikuisten ruolla koiran elämän loppuun asti, mutta joskus seniori ruoan syöttäminen voi olla perusteltua. Vanhemmat koirat eivät välttämättä enää liiku yhtä paljon kuin ennen, joten energiantarve on myös selvästi vähentynyt. Proboosterilla on esimerkkinä Seniori ruoka joka on vähäenerginen mutta siinä on reilusti proteiinia lihasmassan ylläpitämiseen.
Tiineen koiran ruokinta ja synnyttäneen nartun ruokinta
Tiine koira tarvitsee laadukasta ruokaa, jotta maitoa riittää varmasti. Nartulle aletaan monesti tiineyden puolivälissä antamaan jo penturuokaa, jossa on proteiinia ja rasvaa sopivassa suhteessa. Kun narttu sitten synnyttää pennut, tulee nartun olla mieluiten vaikka vähän pulskassa kunnossa. Kun narttu aloittaa imetyksen niin tulee nartun saada todella paljon energiaa ja proteiinia jotta palautuu ja maitoa riittää pennuille. Kun narttu on vierottanut pennut, tulee nartun tässä kohtaa olla ennemmin vielä pulskassa kunnossa kuin liian laiha.
UKK
K: Kuinka paljon koiralle saa antaa lihaa päivässä?
V: Riippuu tietenkin koiran aktiivisuudesta, mutta suunniilleen 2-3% koiran omasta painosta, katso seuraavasta linkistä laskurilla suuntaa antava määrä: https://www.luonnollinenruokinta.fi/blog/ruoan-maara-ja-laskuri
K: Kuinka paljon kuivaruokaa saa antaa koiralle? Onko pussin kyljessä oleva ohje aina oikein?
V: Pussin kyljessä oleva ohje on viitteellinen, sopivan määrän löydät muutamassa viikossa.
K: Vaihdan koiralleni ruoan, miten pitkään vanhaa ja uutta ruokaa on hyvä sekoittaa keskenään?
V: Tämäkin riippuu koirasta, jos on oikein herkkä koira ruoan vaihdolle, voi kaksikin viikkoa olla ihan perusteltu. Monesti riittää noin viikko.
K: Miten valita koiralle oikea ruoka?
V: Koiran aktiivisuus ja ikä ovat hyvä lähtökohta. Tässä oppaassa on hyviä esimerkkejä mikä ruoka sopii millekin koiralle. Jos et kuitenkaan osaa valintaa tehdä, ota yhteyttä ensisijaisesti chatin kautta, oikeasta alakulmasta.
K: Pitääkö koiralle syöttää myös raakaa lihaa?
V: Jos koirasi on pääasiassa pelkällä kuivaruoalla, se kyllä selviää sillä vaikka elämänsä loppuun asti. Kuitenkin, on koiran suolistollekin hyväksi saada välillä erilaisia asioita sisuksiinsa, joten kyllä raa'an ruoan syöttäminen kuitenkin välillä on hyväksi koirallesi.
K: Pitääkö nappulat turvottaa vai voiko ne syöttää kuivana?
V: Nappulat eli kuivaruoka voidaan antaa sellaisenaan kuivana, siihen voi lisätä juuri ennen tarjoilua vettä tai nappulat voidaan turvottaa. Eli kuivaruoan voi antaa monella eri tapaa. Siinä tapatuksessa jos annat nappulat kuivana, katso että koirallasi on aina vettä saatavilla.
Oppaan kirjoitti Haukkulan kauppias Elisa. "Minulla on omaa kokemusta eri eläinten ruokinnasta yli 30 vuoden ajalta, hevoset, kissat, koirat, jyrsijät ja kalat. Koirien ruokintaan perehdyin enemmän 2011, kun ensimmäinen saksanpaimenkoirani oli nivelrikkoinen ja toisella koiralla oli AIHA. Tällöin opiskelin niin paljon aiheesta kun vain tietoa löysin. Kokemusta on omassa kodissa pennusta aikuiseksi kasvaneiden ruokinnasta yli 15 vuoden ajalta."
Suosittelen käymään Malin Ekblomin sivuilla. SIeltä löydät raakaruokinnasta myös tietoa. https://www.luonnollinenruokinta.fi/